Seara trecută Bacăul l-a avut drept invitat pe poetul Adrian Erbiceanu, membru fondator al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Quebec – Canada, cu al său volum de sonete „Însemnele nopţii”. Aşa cum era de aşteptat, viaţa culturală a oraşului a intrat în efervescenţă şi, sub organizarea scriitoarei Mioara Băluţă, s-au adunat nume importante ale culturii băcăuane. Evenimentul a fost patronat de Revista de cultură 13 PLUS, fondată şi susţinută de Petre Isachi.

erbiceanu daniel

La prezidiu au luat loc alături de invitat şi de organizatoare, Viorel Savin, care a început povestea scrierilor lui Adrian Erbiceanu, Daniel Nicolescu şi Petre Isachi. Ulterior au ajuns de la Roman, cu o mică întârziere din cauza unui incident în trafic, domnul Gheorghe Ciobanu, care la cei peste 90 de ani ai săi ne-a încântat cu erudiţia, vivacitatea şi buna sa dispoziţie, şi doamna Emilia Ţuţuianu Dospinescu, director fondator realizator al Revistei Melidonium.

petre isachi

Discuţiile au pornit repede de la sonete, şi au ajuns la expresii populare dar şi la basme româneşti care sintetizează în ele întreaga filozofie europeană, plecând de la o altă carte a d-lui Erbiceanu, „Tinereţe fără bătrâneţe” sau la lumea latină şi cea din Grecia antică, tot pornind de la un volum marca Adrian Erbiceanu, „Divina Tragedie”, din anul 2004.

13323349_10201904965182400_2466374237752620755_o

S-a vorbit despre geniul iubirii şi al morţii, fără de care sonetul nu are cum să existe (Petre Isachi), depre nou şi despre vechi, despre clasic şi modern în poezie şi nu numai, s-au citit poezii, s-au pus întrebări, discuţiile depăşind două ore.

Printre invitaţii care nu fac parte din peisajul cultural băcăuan a fost şi doamna Valentina Becart Bisog, o poetă cunoscută din Paşcani, care a venit special pentru a-l cunoaşte live pe domnul Erbiceanu. Şi ea, ca şi Mioara Băluţă sau Cristina Ştefan, îl cunoşteau pe Adrian Erbiceanu din mediul online, el fiind membru şi colaborator de mulţi ani şi pe site-ul literar condus de Cristina Ştefan, Lira21.

13320725_10201904981542809_4940549613554983372_o

A fost o seară foarte plăcuta, s-a simţit mâna organizatoarei Mioara Băluţă, care a făcut ca totul să funcţioneze perfect, lecturile au completat şi reflectat cele discutate. Au citit şi s-au implicat în discuţii Ioan Cozma, Cornel Galben, Adrian Dincescu, Cristina Ştefan, Valentina Becart Bişog, Daniel Florin Dincă…

Iată şi o poezie publicată de Adrian Erbiceanu în revista Melidonium.

La hotarul dintre vise

La hotarul dintre vise,
unde nimeni nu-i stăpân,
vorbele rămân nescrise:
Mi le-auzi când ţi le-ngân?

Inocenţa – ce desparte
adevărul de minciuni –
oare cui îi ţine parte
când mă cerţi, când mă îmbuni?

Printre mreje tributare
visul se prăvale sec –
reazăm gândurilor rare.
Eu cu cine mă petrec?

Neînvins, dijmuitorul
strânge brume pe arac,
ferecând în vise dorul.
Ce mi-a mai rămas să fac?

Nici mie nu mi-a mai rămas decât să închei articolul cu sentimentul plăcut că am avut şansa să particip la acest eveniment şi să cunosc încă un scriitor de valoare care poartă dulcele grai românesc dincolo de ocean, tocmai în îndepărtata Canadă.

Lasă un răspuns