Ce poate fi mai plăcut decât să ai o căsuţă a ta, să stai toată ziua afară din aprilie până în octombrie, să îţi bei cafeaua pe terasă, să îţi vezi copiii zburdând pe afară cât e ziua de lungă, să ai grădina ta de flori dar şi de zarzavat… Nimic nu se compară cu bucuria de a simţi zilnic pământul sub picioare, mai ales după ce ai stat o viaţă cu ele în aer undeva la etajul 8 de exemplu 🙂 Este visul oricârui orăşean, care s-a săturat de zgomot, de poluare, de inundaţiile vecinului de deasupra şi manelele celui dedesubt.

Şi eu fac parte din aceeaşi categorie şi sper să fac, în viitorul cât mai apropiat posibil, schimbarea de la bloc la casă. Nu îmi doresc o casă mare, aşa cum şi-au făcut majoritatea românilor în ultimii 20 de ani, ci una doar pe un nivel, în jur de 100 mp. Ştiu că pentru mulţi pare o oroare, casă fără etaj, fără măcar o mansardă acolo, cât de cât, dar eu nu vreau scară în casă, ca să am ce urca zilnic de zeci de ori. Şi nici nu am nevoie de atâta spaţiu, că aspiratorul nu merge singur şi nici cârpa de praf nu are motor. În fine, am o sumedenie de proiecte în cap şi oriunde mă duc văd lucruri noi care le modifică pe cele existente deja în mintea mea. La fel atunci când citesc pe net, căutând soluţii ieftine şi bune.

Clipboard01

 

Cum nu mă dau banii afară din casă, trebuie să planific totul în aşa fel încât să am un raport calitate preţ foarte bun, asigurând confortul familiei atât iarna cât şi vara. Uşor de zis, greu de făcut. Casa nu trebuie doar construită, mobilată şi utilată, ci neapărat şi izolată termic. Cunosc familii care au casă, dar iarna stau la bloc, pentru că nu au bani de gaz sau lemne pentru încălzire. Nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva. Nu am de gând să mă trambalez de două ori pe ani cu căţel şi cu purcel de la casă la bloc şi invers. Aşa că m-am apucat de căutat soluţii ieftine de izolare termică.

Şi cum cine caută găseşte, am descoperit un site Confort pentru casa ta, care pare a fi, şi chiar este, exact soluţia de care am eu nevoie. De acolo am ajuns pe o pagină de Facebook, Ghidul izolaţiei eficiente, în care din doar câteva clipuri am putut deja să-mi conturez tabloul izolării termice a viitoarei mele case. Am aflat astfel că începând cu 16 iunie 2016 – Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) aduce românilor “Căldură la îndemână!” prin campania de educare privind soluţiile accesibile de izolare termică a locuinţelor care sunt eficiente, economice dar şi prietenoase cu mediul înconjurător.

13413159_1570624616567628_4971247164432009605_n

Pe scurt, aici am găsit informaţii despre cum să-ţi izolezi casa cu materiale naturale din zona în care locuieşti, stuf, papură, paie, coceni de porumb, lână, rumeguş de lemn, etc., în aşa fel încât, cu costuri minime, să ai confort termic ridicat şi facturi mici la încălzire. Totul poate fi făcut chiar de tine în câteva zile, în funcţie de suprafaţa de izolat (dacă ai o hardughie de casă, probabil că în câteva săptămâni). Sună atât de bine că nu ai cum să nu caşti ochii şi să nu îţi pui mintea la contribuţie ca să afli ce poţi face tu, concret, pentru tine şi casa ta.

Ei bine, după ceva studiu, lucurile s-au limpezit. Ştiu exact ce am de făcut şi o să vă spun foarte pe scurt despre ce este vorba. Având în vedere că eu locuiesc în zona Moldovei unde iernile sunt geroase, iar casa mea va fi construită din cărămidă, având pereţii suficient de drepţi, voi folosi o tehnologie similară cu cea de placare cu polistiren numai că voi folosi plăci fâcute de mine din deşeuri de lemn cu granulaţie mică, materiale lemnoase secundare, pleavă de cereale, tocătură de paie, etc. adică din materiale pe care le găseşti chiar şi gratis oriunde la ţară. Ca linat voi folosi argilă, var stins din piatră de var, nisip şi puţin ciment.

Clipboard01

Materialele pentru susţinere-fixare- ancorare sunt:
– grinzi din lemn de minimum 10 x 10 cm;
– rigle de grosimea de 4 — 5 cm și late cât grosimea dorită a termoizolației;
– carton bitumat;
– rozete și dibluri cu șurub sau dibluri cu miez prin batere (identice cu acelea pentru termosisteme cu polistiren sau vată minerală);
– cuie, scoabe.

Acest tip de izolare are un preţ pentru materiale exclusiv finisajul brut şi cel final de 1919 lei pentru 100 mp. Nu am cum să descriu aici întreaga tehnologie, cel mai bine e să o studiaţi chiar voi aici.

13418699_1569168193379937_7672981239317598687_n

Ca să închei aşa cum am început, nu există bucurie mai mare decât să vezi rezultatul muncii tale – o casă frumoasă, sănătoasă, ecologică, confortabilă termic şi care îţi aduce în fiecare iarnă economii la combustibilul pentru încălzire. Şi nu uita, ce faci tu cu mâna ta va ieşi întotdeauna mult mai bine decât ar face oricine altcineva, indiferent cât de mult ai plăti pentru asta. Iar de cât de mândru ai să fii la final, nu are rost să mai vorbim, că ai să povesteşti chiar tu, fiecărei persoane pe care o vei întâlni. Şi bine vei face ca să înveţe şi alţii de la tine.

4 Thoughts to “Fie iarna cât de grea tot mai cald e în casa mea”

 1. Ana

  Si mie mi-ar placea sa stau la curte, cum se spune.
  Intr-adevar mereu e ceva de facut in gospodarie

  1. Atena

   Si sunt activitati placute si sanatoase, pentru ca in loc sa stai cu telecomanda in mana la TV, te misti, stai la aer, etc 🙂

 2. Dar la foc rezistă această izolaţie?

  1. Atena

   Dar polistirenul rezistă?

Lasă un răspuns