Seara literară ce tocmai s-a încheiat ne-a dat din nou posibilitatea să cunoaștem scriitori și oamenii valoroși ai acestor meleaguri. S-a migrat cu eleganță de la o viață dedicată cartofiliei, vorbind aici despre Mihai Ceuca și colecția sa de cărți poștale ilustrate, la o alta dedicată scrisului dar și criticii literare, în persoana Valeriei Manta Tăicuțu.

Am răsfoit cu mare plăcere albumul ”Bacău, urbea cu parfum de epocă”, o ediție bilingvă în care sunt prezentate și ”povestite” vederi din perioada 1900-1950, care au păstrat în ele atmosfera de început de secol din orașul de la confluența Bistriței cu Siretul. L-am ascultat pe domnul Mihai Ceuca povestindu-ne despre prima carte poștală ilustrată pe care a ținut-o în mână cu mare emoție acum o jumătate de secol. Și de atunci a pornit totul…

dscf4389

 

În a doua parte a întâlnirii Cristina Ștefan ne-a prezentat cartea d-nei Valeria Manta Tăicuțu, ”Slalom sentimental”. Deși scrisă cu o mare ușurință în anii 80, după cum ne-a mărturusit soțul scriitoarei, Nicolai Tăicuțu, cartea a avut un parcus dificil pâna la forma în care o putem citi astăzi. După 8 ani de ținut în sertar, manuscrisul a fost dus la Cartea Românească, unde a stat un an de zile datorită faptului că Valeria Manta Tăicuțu nu a acceptat să schimbe nici un cuvânt. A fost retrasă de scriitoare după revoluție și ținută din nou în sertar până în anul 2000, când cartea a fost publicată în condiții editoriale extrem de proaste, dezamăgirea scriitoarei fiind greu de imaginat. Abia anul acesta, după 16 de ani, cartea este ceea ce ar fi trebuit să fie încă din anii 80, o lucrare impecabilă, ca formă și ca fond.

1477811445

Au vorbit cu drag Cristina Ștefan, care o citește pe Valeria Manta din tinerețe, Viorel Savin impresionat de tehnica abordată de scriitoare în acest roman ”potcovarul vrea să înțeleagă cum se face potcoava”,  poetul Teodor Calcan și scriitorul Stan Brebenel, un apropiat și un bun cunoscător al operelor doamnei Valeria Manta Tăicuțu.

Confesiunile scriitoarei, care ”scrie ca să nu moară”, ne-au purtat prin Oreavu, un sat din comuna Valea Râmnicului din județul Buzău, am numărat împreună plăcile de beton ale podului de lângă Buzău, cred că erau 1936 🙂 ne-au făcut să ne simțim niște Elvire Mavrodin pe noi, fetele, Cristina Ștefan, Mara Paraschiv, Mioara Băluță și subsemnata.

dscf4405-300x225

”Slalom sentimental este un roman din mai multe părți dar pe care cititorul îl ansamblează ușor în propria-i matrice, narațiunea, dialogul, spațiile și vremurile întâmplărilor, sentimentele și relaționările dintre protagoniști fiind fără vârstă.” notează Cristina Ștefan pe data de 29.10.2016 în Confluențe Literare.

Mă opresc aici cu relatarea Serii literare și mă apuc, fără întârziere, de ”Slalom sentimental”.

dscf4385

Lasă un răspuns