Biblioteca Județeană „C. Sturdza” a devenit în ultimul timp, centrul, sau mai ”cu miez” spus, chiar miezul culturii băcăuane. De când cu încă proaspătul manager al bibliotecii, Adrian Jicu, băcăuanii au avut ocazie să întâlnească o serie de personalități majore ale culturii românești: poetul Radu Vancu,  biblistul și eseistul Cristian Bădiliță, omul politic dar în special scriitorul Varujan Vosganian. În seara aceasta a venit rândul unui scriitor băcăuan la fel de valoros, Dan Perșa. Despre cartea lansată astăzi, ”Înapoi pe Solaris” (editura Meditative Arts) au vorbit: gazda evenimentului, Adrian Jicu, Marius Manta, redactor la revista Ateneu, editorul Vlad T. Popescu , la care s-au adaugat ridicând două degete și cerând voie să vorbească (dar ce frumos au vorbit…) Violeta Savu și Carmen Mihalache.

Despre cartea lui Dan Perșa, Adrian Jicu a spus că ar fi vorba despre un gen mai special, ”SF retro”, un obol adus marilor scriitori SF, care l-au format pe Dan Perșa ca scriitor, în special vorbind de Gerard Klein cu al său ”Seniorii războiului” și, desigur, Stanislaw Lem cu ”Solaris”. Dan Perșa însuși, vorbește în deschiderea cărții sale, despre influența pe care au avut-o cei doi mari scriitori ai genului SF asupra sa, în anii adoloscenței.

Înapoi pe Solaris, nu este însă, așa cum pare la prima vedere, doar un roman SF, ci și unul de dragoste, pe care Dan Perșa (un solarstician dar și un intertextual, așa cum îl caracterizează Marius Manta) recunoaște că ar fi trebuit să-l fi scris la tinerețe, dar abia acum a avut loc ”schimbarea mea interioară, reconsiderarea nevoilor spirituale şi sufleteşti ale oamenilor” care l-au făcut pe Dan Perșa să treacă ”de la romanul bazat pe valori culturale şi pe critica istoriei şi societăţii (…), la romanul bazat pe valorile omeneşti, pe valorile lăuntrului omenesc, între care se află dragostea, relaţiile inter-umane, dorinţele intime, comunicarea sufletească.” (citat de pe Facebook)

Așa cum a spus Vlad T. Popescu în seara aceasta, cartea este un obiect de cultură dar și o marfă. Nu ne rămâne decât să cumpărăm romanul ”Înapoi pe Solaris” de pe site-ul editurii Meditative Arts și să ne bucurăm de el, de la prima la ultima pagină.

Lasă un răspuns